SMAŻALNIK CIŚNIENIOWY


Urządzenie do smażenia mięs pod ciśnieniem jest metodą na utrzymanie w mięsie cech sprzyjających konsumpcji – jak soczystość, kruchość i właściwy zgryz.

 

Szczególnie cenne cechy w produktach panierowanych jak elementy kurczaka po amerykańsku, ryb w panierce czy warzyw. Przygotowane uprzednio elementy (skrzydełka, pałki czy fileciki) po procesie marynowania są soczyste i łatwe do panierowania.

By tak przygotowany surowiec przybrał atrakcyjną do konsumpcji formę kurczaka po amerykańsku należy go właściwie upiec.

 

Smażalnik ciśnieniowy jest najwłaściwszym do tego urządzeniem. Gdy wkładamy do rozgrzanego oleju np. pałkę to temperatura powoduje, że zaczynają wypływać soki z mięsa tworząc parę w zetknięciu z olejem.

 

Ten ruch soków na zewnątrz trwa krótko (dlatego pałka będzie soczysta) do osiągnięcia równowagi z tym co mamy w komorze olejowej.

Dzięki temu olej nie wnika do panierki i mięsa. Właśnie tak powstaje skrzydełko w panierce czy nugattsy. To popularna, szybka,ciepła przekąska.

Parametry


- moc 9 kW
- pojemność – 10 l oleju
- czasy pieczenia ustawiane na programatorze
- inne parametry podajemy w odpowiedzi na zapytanie.