NASTRZYKIWARKA RĘCZNA GASTRONOMICZNA

 

To od tego urządzenia zależy czy potem praca wykonana przez marynator pozwoli by każdy kawałek mięsa smakował tak samo dobrze.

 

Na pełny koncept składa się:
- przyprawa do marynowania (zalewowo lub poprzez nastrzyk - krótki czas marynowania i większa soczystość)
- aplikator rosołu
- marynator próżniowy
- panierka
- smażalnik ciśnieniowy

W tradycyjnej metodzie zalewowej zalewa wnikała poprzez tkanki mięsa w głąb, tak by po paru tygodniach mięso skruszało. Ale po drodze przyprawy są filtrowane przez włókna mięśnia i stąd inne smaki (czym bliżej środka mięśnia czy kawałka mięsa).Taki problem jest z zasoleniem i przyprawami.

 

Użycie aplikatura (nastrzykiwarki) pozwala na równomierne rozprowadzenie rosołu lub zalewy w każdym kawałku mięsa (igły rozcinają skórę i błonki w mięsie ograniczające skuteczność w peklowaniu tradycyjnym). Ma to zasadnicze znaczenie dla pracy marynatora w procesie peklowania i aromatyzowania mięsa.


Mięso staje się soczyste, miękkie i przyjazne szczególnie dla dzieci i osób ceniących sobie te walory. Z praktyki wynika, że skracanie koncepcji jest bardziej trudne bez aplikatura niż marynatora, z uwagi na fakt ,że aplikator wprowadza rosół do mięsa a marynator w procesie masowania wytwarza jakość produktu.


Najkorzystniej jest więc łączyć zalety tych dwóch urządzeń. Przepisy na rosoły i zalewy do stosowania przy aplikatorze otrzymacie Państwo przy zakupie urządzenia.

 

Aplikator z pompką elektryczną do 3 igieł
- zakres ciśnienia regulowany do 3 atmosfer
- wyposażony w filtr rosołu